In Gent zijn er sinds enkele jaren, uitzonderlijk veel goede en heel goede vegetarische/veganistische restaurants te vinden.

Een van de uitblinkers is restaurant Avalon, gevestigd in een prachtig oud pand tegenover het Gravensteen. Bij Avalon koken ze niet alleen heerlijk maar tonen ze hoe voeding bij uitstek een sociaal en ecologisch gebeuren is.

IMG_3686_web

‘Grow Eat Share’ is de opvolger van het ook bij Druk In De Weer gedrukte ‘Puur & Vegetarisch – 180 eenvoudige recepten uit de Avalonkeuken’. Van dit eerste boek werden 6.000 exemplaren verkocht. In 2013 werd het bekroond met de Vegan Award voor ‘Beste vegan kook-of lifestyleboek’. Groeien, eten, delen.

PuurEnVegetarisch

De helder opgebouwde recepten in het nieuwe boek laten zien waar Avalon voor staat: natuurlijk, lokaal, biologisch seinzoensgebonden plantaardig, suikerarm en gevarieerd.  Maar in tegenstelling tot zijn voor ganger wordt de achterliggende visie en filosofie ook volop uit de doeken gedaan.

De recepten zijn ondergebracht in drie boekdelen, waarin telkens ook een deel van de Avalonfilosofie wordt belicht. In Grow wordt onder meer ingezoomd op stadslandbouw, zelfplukboerderijen en – onder het motto ‘niets gaat verloren’ – pekelen en fermenteren. In Eat leer je de chefs kennen. In Share kom je alles te weten over Cargo Vélo, Fair Festival en Far Field, enkele van de lokale transitie-initiatieven waaraan Avalon bijdraagt.

‘Als restaurant met een hart voor duurzame voedselproductie werken we met lokale biologische producten en zijn we nauw betrokken bij alles wat beweegt op het vlak van biologische landbouw in Vlaanderen’, vertelt auteur Tine Tomme in de inleiding. ‘Samen proberen we de weg tussen veld en vork zo kort en duurzaam mogelijk te houden’. En, door dit verhaal op te schrijven en te delen, hopen ze anderen te laten volgen.

IMG_3688_web IMG_3691_web IMG_3692_web IMG_3696_web

Ecologisch verantwoord drukwerk

Grow Eat Share werd lokaal en met plantaardige inkten gedrukt op gerecycleerd, chloorvrij en ongebleekt FSC-gecertificeerd papier. De combinatie van het gekozen papier, de sobere maar originele afwerking (rogneras) maken dat het boek volledig gestalte geeft aan de Avalon filosofie.

De mooie foto’s van Jules August, de heldere vormgeving van Gunther Fobe en de sfeervolle illustraties van Inge Bogaerts leverden een heel bijzonder boek op.

Tinne: ‘Onze verbintenis om zo milieuvriendelijk mogelijk uit te geven vertaalt zich in een hogere productiekost’. Als coöperatieve staan we volledig achter de meerwaarde van deze keuze. We hopen hiermee te kunnen bijdragen aan het groeiende bewustzijn rond duurzaam en ecologisch leven.’

Grow eat share – 120 eenvoudige recepten, van boer tot bord.

IMG_3697_web IMG_3714_web IMG_3710_web IMG_3706_web

www.restaurantavalon.be