Dat een gedrukt boek veel meer charme bezit dan een e-versie, daar hoeft u ons niet van te overtuigen. In 2015 kregen we daarin veel bijval in Vlaanderen. Dat wordt bevestigd door een artikel in De Tijd, waarin we lezen dat de Vlaamse boekenmarkt stabiliseert en dat de verkoop van papieren boeken in 2015 zelfs met 0,2 procent gestegen is. Dat blijkt uit de jaarcijfers van vakvereniging Boek.be en marktonderzoeker GfK.

De groei van het e-boek is daarentegen stilgevallen. In het vierde kwartaal van 2015 was amper 1,9 procent van alle verkochte boeken een e-boek, tegenover 2,6 procent in Q4 van 2014. Dat vierde kwartaal is een belangrijke indicator omdat het uiteraard de periode is waarin mensen hun kerstinkopen doen. Een gedrukt exemplaar onder de kerstboom is nog altijd een gewaardeerd geschenk, temeer wanneer het fotoboeken, kookboeken, vrijetijdsboeken, kinderboeken en strips betreft. Die laatste groep doet het trouwens opmerkelijk goed, want in 2015 werden 10,1% meer strips verkocht dan in 2014, goed voor een omzet van +13,8% voor de stripwereld.

Nog volgens het artikel is de voornaamste digitalisering in de boekensector te noteren in de distributie (en dus niet in de verkoop van e-boeken), want internetwinkels worden geciteerd als het sterkst groeiende verkoopkanaal.

Ten slotte meldt De Tijd op haar website dat de boekenverkoop ook vooruit gaat in onder meer Nederland en Frankrijk.

 

(DE PRETER, Wim, E-boeken laten het afweten, De Tijd, 28-01-2016, p. 12)