[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Studenten kiezen Graphius als voorbeeld van een duurzame onderneming

[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Twee studentengroepen KMO-Management en een masterstudent TEW stellen Graphius dit semester voor in academische opdrachten rond duurzaamheid. De keuze van de jongeren is een mooi compliment dat bevestigt dat onze duurzame aanpak niet onopgemerkt blijft.
[/av_textblock]

[av_hr class=’invisible’ height=’5′ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_one_half first]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Wij stuurden de jongeren ons duurzaamheidsverslag op, beantwoordden hun vragen en nodigden hen uit voor een bedrijfsbezoek. Een groepje studenten van de Karel de Grote Hogeschool nam het aanbod gretig aan. Ze toonden zich tijdens een rondleiding aan de drukkerij niet alleen leergierig, maar ook zeer bewust van alle uitdagingen rond duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij gingen met hen in dialoog: een kort verslag.
[/av_textblock]

[av_testimonials style=’grid’ columns=’1′ interval=’5′ font_color=’custom’ custom_title=’#1418e5′ custom_content=”]
[av_testimonial_single src=” name=” subtitle=” link=’http://’ linktext=”]

“Het is vandaag essentieel om als bedrijf stil te staan bij de omvang van de CO2-uitstoot en van het productie-afval.”

[/av_testimonial_single]

[/av_testimonials]

[av_hr class=’invisible’ height=’-20′ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]
[/av_one_half]

[av_one_half]
[av_hr class=’invisible’ height=’15’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_image src=’https://www.graphius.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_0240.jpg’ attachment=’6734′ attachment_size=’full’ align=’center’ animation=’no-animation’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’][/av_image]

[av_hr class=’invisible’ height=’-20′ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]
[/av_one_half]

[av_hr class=’invisible’ height=’-20′ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_one_full first]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Evi Marechal (18), Sam Nollekens (19), Seppe Diels (18) en Ruben Willems (18) zijn eerstejaarsstudenten KMO-Management aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Voor het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voeren ze een onderzoek rond een duurzaamheidsverslag van een bedrijf. Hun keuze viel, na een zoekopdracht op Google, op Graphius: “De website van jullie bedrijf sprak ons enorm aan omdat ons direct duidelijk werd dat duurzaamheid een bepalende factor is bij Graphius. Tijdens de lessen MVO krijgen we theorie voorgeschoteld, maar ook echte situaties uit het bedrijfsleven. Wij zijn er al van overtuigd dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is voor een KMO.”

Tijd dus om een kijkje te nemen op de productiesite van zo’n bedrijf. Evi, Sam en Seppe verwachtten vooraf dat het voor een drukkerij moeilijk is om voluit voor duurzaamheid te gaan, “maar we zijn wel onder de indruk van de talrijke veranderingen die jullie hebben doorgevoerd inzake MVO. De meeste drukkers zijn niet bezig met duurzaamheid, dus Graphius heeft voor ons een streepje voor op haar concullega’s. We merken ook dat Graphius haar verschillende stakeholdersgroepen naar waarde schat en veel belang hecht aan communicatie met de werknemers.”
[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_hr class=’invisible’ height=’-30′ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_one_half first]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Ook het duurzaamheidsverslag maakte bij de jongeren een goede beurt: “Het is vandaag essentieel om als bedrijf stil te staan bij de omvang van de CO2-uitstoot en van het productie-afval. Het duurzaamheidsverslag bewijst dat Graphius een onderneming is die innoveert en zich aanpast aan de behoeften van de hedendaagse maatschappij en consument. Het verslag is heel duidelijk en professioneel opgesteld, onze complimenten.”
[/av_textblock]

[/av_one_half][av_one_half]
[av_testimonials style=’grid’ columns=’1′ interval=’5′ font_color=’custom’ custom_title=’#1418e5′ custom_content=”]
[av_testimonial_single src=” name=” subtitle=” link=’http://’ linktext=”]

“Graphius lijkt ons een goed voorbeeld van hoe ondernemingen moeten evolueren in de toekomst.”

[/av_testimonial_single]
[/av_testimonials]
[/av_one_half]

[av_hr class=’invisible’ height=’-30′ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Op de vraag of de jongeren geloven in een echte ommekeer naar globale duurzaamheid, reageren ze verrassend nuchter: “Het zou mooi zijn mochten we in een helemaal duurzame wereld leven, maar wij vragen ons af of dit wel realistisch is. De meningen rond duurzaamheid zijn nog steeds verdeeld. Niet elk bedrijf zal de komende tien jaar al met duurzaamheid bezig zijn.”

Aan hen dus, de KMO-leiders van morgen, om duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering. Hoe willen ze dat concreet aanpakken? “Elke KMO moet stilstaan bij de impact van de productie op het milieu. Op die manier kan je beslissen welke actiepunten op de agenda moeten komen. Verder moet je duidelijke, algemene doelstellingen formuleren betreffende MVO en deze implementeren in het algemene bedrijfsbeleid, alsook bij het personeel. Vervolgens zal elk personeelslid deze doelstellingen kunnen invullen binnen zijn/haar eigen functie in de onderneming. We zijn ervan overtuigd dat het resultaat groter is wanneer ieder individu zijn eigen invulling geeft aan algemene doelstellingen dan wanneer men specifieke maatregelen moet volgen.”

Na het bedrijfsbezoek vertrokken de studenten naar eigen zeggen “met een zeer positief gevoel en een rugzak vol informatie, documentatie en foto’s van het bedrijfsbezoek.” Hun oordeel over Graphius luidt alvast eensgezind positief: “Graphius lijkt ons een goed voorbeeld van hoe ondernemingen moeten evolueren in de toekomst.”
[/av_textblock]

[av_hr class=’invisible’ height=’30’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_textblock size=” font_color=’custom’ color=”]


Matthias Vanspauwen, masterstudent TEW aan de VUB, voerde een gesprek met onze milieucoördinator Halina Bletek, in het kader van zijn thesis ‘De economische haalbaarheid van ecodesigns in KMO’s’. Hoewel zijn onderzoek nog niet is afgerond, was het opmerkelijk dat de student al kon melden dat het niet vanzelfsprekend is om ecodesign te implementeren in de grafische sector. De rode draad doorheen het gesprek was dat je duurzaamheid principieel zo belangrijk mag vinden als je wil, maar dat het haalbaar moet blijven en de onderneming financieel gezond moet kunnen blijven. Uiteraard is dat te allen tijde de ambitie van Graphius.

[/av_textblock]

[av_one_full first]
[av_slideshow size=’no scaling’ animation=’slide’ autoplay=’true’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide id=’6762′][/av_slide]
[av_slide id=’6765′][/av_slide]
[av_slide id=’6768′][/av_slide]
[av_slide id=’6771′][/av_slide]
[/av_slideshow]
[/av_one_full]