[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Werkplekleren: “Juiste werknemer deelt visie van bedrijf”

[/av_textblock]

[av_hr class=’invisible’ height=’15’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_one_third first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_image src=’https://www.graphius.com/wp-content/uploads/2016/06/DSC_4928.jpg’ attachment=’7109′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’][/av_image]
[/av_one_third]

[av_two_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
In april verwelkomde Graphius 18 nieuwe werknemers, die een opleiding volgen in onze drukkerij en boekbinderij. Twee maanden later evalueren we het duaal leren of werkplekleren samen met David Benoit, marketing- en communicatieverantwoordelijke bij GRAFOC.

Zoals u kon lezen in ons vorige nieuwsbericht m.b.t. duaal leren, stelden GRAFOC en VDAB een pilootproject op om nieuwe medewerkers als volwaardige werkkrachten te integreren in grafische bedrijven. Sinds het verdwijnen van de opleiding ‘druk en drukafwerking’ van Syntra West vorig jaar, werd het immers moeilijker om de juiste personen te rekruteren.

David Benoit liet voor Graphius zijn licht schijnen over het duaal leren. Wij hebben enkele van zijn vaststellingen voor u gebundeld. Het integrale interview kunt u onderaan lezen.
[/av_textblock]
[/av_two_third]

[av_hr class=’invisible’ height=’25’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

“Duaal leren betekent dat je op de werkplek leert, vandaar dat we ook over werkplekleren spreken. We richten ons op twee verschillende doelgroepen: leerlingen en studenten, en werkzoekenden.”

“Graphius is een van 20 bedrijven die zijn uitgekozen om deel te nemen aan ons pilootproject.”

“Als ik kijk naar het machinepark van Graphius, stel ik vast dat drukafwerking ook heel belangrijk is geworden. Voor drukafwerking bestaat er echter geen aparte opleiding. Gelukkig zien we een positieve trend. Vandaag kiezen veel leerlingen bewust voor drukafwerking.”

“Het juiste werknemersprofiel deelt de normen, waarden en visie van het bedrijf. Het is in het belang van de sfeer in het hele bedrijf dat er personen worden aangetrokken die passen bij de bedrijfsvisie.”

“De kennis en ervaring van 55-plussers kunnen heel waardevol zijn voor een bedrijf. Bij GRAFOC zoeken we naar de juiste mix tussen jeugd en ervaring. De verhouding tussen grijs en groen moet in balans zijn. Het is goed dat Graphius de verhoudingen van de leeftijdspiramide in het oog houdt.”

[/av_textblock]

[av_slideshow size=’no scaling’ animation=’slide’ autoplay=’true’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide id=’7122′][/av_slide]
[av_slide id=’7125′][/av_slide]
[av_slide id=’7128′][/av_slide]
[av_slide id=’7131′][/av_slide]
[av_slide id=’7134′][/av_slide]
[/av_slideshow]

[av_hr class=’invisible’ height=’-40′ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Foto 1: David Benoit van GRAFOC maakt van de gelegenheid gebruik om de plexi award voor erkend printmedia stagebedrijf te overhandigen aan onze productieverantwoordelijke Christophe Verhaegen.
Andere foto’s: de nieuwe collega’s poserend en aan het werk tijdens hun opleiding bij Graphius. 

[/av_textblock]

[av_hr class=’full’ height=’50’ shadow=’shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Interview

David Benoit: “GRAFOC en VDAB hebben samen een project opgestart waarbij de opleiding van de werkzoekende voor 100% in het bedrijf plaatsvindt. Alle kandidaten worden vooraf uitvoerig gescreend. Tijdens een proefweek ondervinden de werkgever en de potentiële werknemer of er een match is. Als die match aanwezig is, start een opleiding van 3 maanden, die gevolgd kan worden door een IBO (individuele beroepsopleiding) of meteen door een vast contract.”

Wat houdt duaal leren of werkplekleren precies in? En is het enkel voor studenten en scholieren, of voor elke werknemer die een nieuwe wending aan zijn carrière wil geven?
Duaal leren betekent dat zowel op school als op de werkplek leert. Het idee bestaat al langer dan vandaag maar wordt nu gestimuleerd door de Vlaamse Overheid. Duaal leren richt zich voornamelijk op leerplichtige jongeren. Jongeren die een traject duaal leren volgen moeten minstens 60% van hun opleidingstijd op de werkvloer doorbrengen.
Met het project leerbedrijven richten we ons op werkzoekenden die zijn ingeschreven bij VDAB. Dat project duurt maximaal 3 maanden. Jongeren uit het voltijdse dagonderwijs kunnen hun praktijkervaring bij bedrijven bijwerken tijdens het schooljaar via hun stages, blok en/of alternerende. Leerkrachten en docenten kunnen hun vaardigheden eveneens aanscherpen via stages.
Werknemers kunnen zich via hun werkgever, met een financiële steun van GRAFOC, laten bijscholen op de werkvloer of bij de opleidingsverstrekker door een externe opleidingsverstrekker (formele opleiding). Opleiding op de werkvloer door collega’s (informele opleiding) kan het kennisniveau van de werknemer eveneens verhogen.

Graphius is een van de eerste bedrijven die deelneemt aan het project.
GRAFOC is het enige sectorfonds dat het pilootproject in samenwerking met VDAB mag uitvoeren. In zijn totaliteit is het de bedoeling dat er maximum 20 bedrijven en 20 werkzoekenden deelnemen aan het project. Wij kennen Graphius al lang. Tijdens een gesprek met jullie productieverantwoordelijke Christophe Verhaegen kwamen een aantal vacatures ter sprake: jullie waren op zoek naar een flink aantal mensen. Van het een is het ander gekomen. We zijn het project komen uitleggen en eigenlijk was er niet veel discussie over.

De nieuwe medewerkers zijn tewerkgesteld in de afdeling afwerking …
Net daarom is het project jullie op het lijf geschreven, want drukafwerking is een belangrijk aspect van het productieproces bij Graphius. Als ik kijk naar het machinepark van Graphius, stel ik vast dat drukafwerking ook heel belangrijk is geworden. Voor drukafwerking bestaat er echter geen aparte opleiding. Gelukkig zien we een positieve trend. Vroeger zagen we dat vrijwel iedereen die kon kiezen tussen drukker worden en drukafwerker worden, om een of andere reden voor de eerste optie koos. Drukkers hadden een geweldig imago, terwijl drukafwerker daar eigenlijk niet voor moet onderdoen, zeker niet met de huidige technologische tendensen. Ik ben blij dat veel leerlingen vandaag bewuster voor drukafwerking kiezen. Het oubollige imago is eindelijk afgeworpen. Drukwerk mag nog zo mooi gedrukt zijn, als het fout afgewerkt is, is alle moeite voor niets geweest. Drukafwerkers, drukkers, orderbegeleiders … Iedereen is even belangrijk in het proces om tot een kwalitatief eindproduct en tevreden klanten te komen.

Hoe evalueer je het project zelf?
Van de tien personen die via GRAFOC bij Graphius zijn begonnen, zijn er enkele afgehaakt. Dat hadden we ook verwacht. In een klassieke VDAB centrumopleiding wordt er een initiatieweek voorzien zodat zowel de werkzoekende als de opleider kan aftoetsen of de job wel bij de werkzoekende past. Nieuwe werknemers moeten over de juiste attitude en de juiste skillset beschikken om toe te treden tot het Graphius-team. Natuurlijk proberen we om het percentage afhakers zo laag mogelijk te houden, maar je kan nooit uitsluiten dat mensen na één of enkele weken zeggen “Sorry, het is toch niets voor mij.”

De deelnemers komen uit verschillende sectoren. Rekruteren jullie actief in bepaalde sectoren of komt iedereen in aanmerking?
Opnieuw zijn de attitude en de juiste skills van belang. Graphius heeft op voorhand heel goed gecommuniceerd wat ze van de kandidaten verwachten. Je moet vooraf goed definiëren welk type werknemer je verwacht bij een bepaald bedrijf. Het juiste profiel deelt de normen, waarden en visie van het bedrijf. Het is in het belang van de sfeer in het hele bedrijf dat er personen worden aangetrokken die passen bij de bedrijfsvisie. Voor het project zijn we op zoek gegaan naar werkzoekenden. In welke sector ze hebben gewerkt voor hun werkloosheid, maakt niet veel uit.

Het werkplekleren is een manier om de vergrijzing in de grafische sector tegen te gaan. Graphius wil kansen geven aan jongeren en daar helpt GRAFOC ons bij. Maar er is ook een 56-jarige aan een stage begonnen.
Dat vind ik positief. De 55-plussers maken deel uit van een kansengroep. Het is een lelijk woord, maar het zijn mensen die een schat aan knowhow meebrengen. Is hun werktempo trager? Misschien, ik weet het niet. Maar de kennis en ervaring die ze hebben kunnen heel erg waardevol zijn voor een bedrijf. Bij GRAFOC zoeken we naar de juiste mix tussen jeugd en ervaring binnen een bedrijf. We bekijken de leeftijdspiramide binnen een bedrijf en beoordelen of de verhouding tussen grijs en groen, zoals we dat noemen, in balans is. De vergrijzing in de sector is een belangrijk thema. Het is een moeilijke oefening en het is goed dat Graphius de verhoudingen van de leeftijdspiramide in het oog houdt.

Wat mag voor elke betrokken partij een gezonde ambitie zijn in de eerstkomende jaren?
Bij GRAFOC zijn we bezig met alles wat met HR of personeelsbeleid te maken heeft, in al zijn aspecten. Uitkijken naar goed opgeleide medewerkers blijft een basisitem, nu en in de toekomst. Want dat is belangrijk voor jullie bedrijf, de werkzoekenden, maar ook voor jullie eindklanten.
[/av_textblock]