Pantone Kleur Van Het Jaar 2020: Classic Blue

What’s In A Name?

De naam van de kleur is een belangrijke factor. “Als je een kleur hebt met de naam Brown Dirt, in tegenstelling tot Chocolate Fudge, neemt het twee totaal verschillende betekenissen aan,” zei Pressman. “De naam moet echt resoneren met de boodschap die we willen overbrengen”.

Pantone beschrijft de kleur als ‘elegant in zijn eenvoud’. Classic Blue is rustgevend, rustig en heeft dezelfde kleur als de lucht bij schemering. Deze duurzame blauwe tint zorgt voor rust, vertrouwen en verbinding en onderstreept ons verlangen naar een betrouwbare en stabiele basis waarop we kunnen bouwen als we de drempel naar een nieuw tijdperk overschrijden”, zegt Pantone.

Het lijkt erop dat Pantone heeft opgemerkt dat iedereen gestresseerd is over de toekomst. Klimaatverandering is echt, technologie is eng en we zullen het ons nooit kunnen veroorloven om een huis te kopen. We leven in een tijd die vertrouwen en geloof vereist”, aldus Leatrice Eiseman, directeur van het Pantone Colour Institute. Het is dit soort standvastigheid en vertrouwen dat tot uitdrukking komt in PANTONE 19-4052 Classic Blue, een solide en betrouwbare blauwe tint waar we altijd op kunnen vertrouwen.

De Manhattan Ervaring

Pantone kondigde woensdagavond aan dat de kleur van het jaar Classic Blue is, een kleur die doet denken aan de lucht bij schemering.

“Het is een kleur die anticipeert op wat er daarna gaat gebeuren”, zegt Laurie Pressman, de vice-voorzitter van het Pantone Color Institute, dat de kleur van het jaar selecteert. “Wat gaat de toekomst brengen als we ons in de avonduren verplaatsen?”

De keuze valt net voor de aanvang van een nieuw decennium en doet ook meteen denken aan de eerste kleur van het jaar, Cerulean, een andere blauwe tint die in 1999 werd gekozen met ook de bedoeling een moment in de tijd vast te leggen. “We waren op weg naar het jaar 2000 en vroegen ons af of we ons dat wel konden voorstellen” aldus Pressman.

Het Pantone Color Institute zei dat het gelijkaardige gevoelens van instabiliteit erkende die de wereld vandaag de dag, van de Verenigde Staten tot het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong, Syrië en over de hele wereld, in zijn greep houden. Het vestigde zich op een schaduw die de geruststelling, het vertrouwen en de verbinding biedt die mensen in een onzeker globaal milieu kunnen zoeken.

Pantone heeft al meer dan twee decennia een kleur van het jaar genoemd. In 1963 creëerde het bedrijf het Pantone Matching System, een eigen systeem dat in verschillende industrieën wordt gebruikt, zoals drukwerk, grafisch ontwerp en modeontwerp om kleuren te beheren.

De 2020 kleur van het jaar werd op woensdagavond voorgesteld voor alle zintuigen in een multi sensoriële Classic-Blue ervaring in Manhattan. De geur van Classic Blue zweefde door de lucht terwijl Classic Blue weerklonk. Classic Blue-textuur kussens met een klassieke blauwe structuur lagen op de vloer en Classic Blue dranken werden geserveerd.

De officiële Classic Blue geur wordt deels beschreven als een “beschouwing van waar lucht en zee elkaar ontmoeten”; de smaak als “bloeiende wijnstokken;” de aanraking als een “zachte fluweelachtige textuur;” het geluid als “levendige nostalgie”.